JE WINKELT BIJ: ROUSSEAU CHOCOLADE

Rousseau Chocolade

Kapelaanspad 12 | 5801BN | Venray

0478767272 | venray@rousseau.nl

www.rousseau.nl

Rousseau Chocolade: Pure passie en variatie voor een aantrekkelijke prijs! Komt u ook naar Rousseau Chocolade Venray? Wij nemen nadrukkelijk onze maatschappelijke verantwoording. Daarom zijn Rousseau Chocolade en onze cacaoproducent Callebaut pioniers van het Quality Partner Program (QPP) voor coöperaties van cacaoboeren in het West-Afrikaanse Ivoorkust. Het QPP kwaliteitslabel staat garant voor de kwaliteit van de cacaoboerderijen, de cacaobonen en het welzijn van de cacaoboeren. Bij de inkoop betalen wij 6% bovenop de kostprijs van de cacao. Dit extra geld wordt rechtstreeks gebruikt voor de stimulering van locale projecten voor opleiding, training en ondersteuning van de cacaoboeren.

BLOG

Iedere duurzame aankoop is een mooie stap - Het verhaal achter EerlijkWinkelen

De reeks interviews met eerlijke winkeliers in Alkmaar start met het verhaal van Karen Kammeraat, de oprichter en voorzitter van Stichting EerlijkWinkelen.

De aandacht voor duurzaam winkelen blijft toenemen. In winkels zie je steeds vaker producten die biologisch, fair-trade en duurzaam zijn. En steeds meer mensen staan ervoor open om tijdens het winkelen na te denken over waar ze hun aankopen doen. Een mooie ontwikkeling vindt Karen Kammeraat, die acht jaar geleden EerlijkWinkelen bedacht. Wat is het verhaal achter EerlijkWinkelen? En hoe zorgt EerlijkWinkelen voor meer bewustzijn?

Naar Afrika
Als kind wilde oprichtster Karen Kammeraat al naar Afrika. En als ze tijdens haar studie een folder over eerlijke handel leest, laat het haar niet meer los: ‘Eerlijke handel vind ik een mooie manier om aan ontwikkelingssamenwerking te doen, omdat je mensen in hun waarde laat.’ Na haar verhuizing naar Den Haag gaat ze op zoek naar winkels waar ze eerlijke producten kan vinden. Van de paar winkels die er toen waren, maakte ze een fair shopping route. In Amsterdam en Utrecht ontstonden in die tijd vergelijkbare initiatieven. Samen bundelden ze hun krachten en richtten ze de stichting EerlijkWinkelen op. Een stichting die wordt gerund door vrijwilligers!

EerlijkWinkelen

‘Het doel van EerlijkWinkelen is om het voor mensen makkelijker te maken om bewust, met aandacht voor mens en milieu, te winkelen’, vertelt Karen. ‘Er zijn veel mensen die wel weten dat bepaalde winkels niet goed bezig zijn, maar vooral met de vraag zitten: waar kan ik mijn geld wél duurzaam uitgeven of waar vind ik dan verantwoorde alternatieven? Voor mensen die wel willen, maar niet goed weten hoe en waar, hebben wij EerlijkWinkelen ontwikkeld.’ Op de EerlijkWinkelen website, de plattegrondjes en gratis app, zijn inmiddels meer dan 1800 winkels verspreid over 60 steden opgenomen, waar je aantoonbaar fair-trade, biologische en/of tweedehands producten kunt kopen. De app en plattegrondjes werken op basis van je locatie, dus je ziet daar altijd de dichtstbijzijnde duurzame winkels en horeca gelegenheden. Handig om eerlijke kledingwinkels op te zoeken in je woonplaats, maar bijvoorbeeld ook voor het vinden van een duurzaam koffietentje én leuke achterafstraatjes tijdens een stedentrip.

‘Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een duurzame variant van!’

Steeds duurzamer

Karen ziet het onderwerp duurzaamheid steeds vaker op social media en in de media voorbij komen: ‘Een goede ontwikkeling! Sinds we in 2010 begonnen met EerlijkWinkelen zijn er zoveel duurzame producten en ondernemers bijgekomen. Je kunt het tegenwoordig zo gek niet bedenken of er is een duurzame variant van!’ Zelf vond Karen via de EerlijkWinkelen app haar bril, die ze kocht bij een duurzame brillenwinkel in Hilversum. ‘Toen we tien jaar geleden begonnen was het al heel wat als je een kopje biologische koffie of fair trade thee kon drinken in een koffietentje. Nu is dat niet meer genoeg om op de kaart te komen. In de afgelopen jaren hebben we onze criteria op voeding en kleding behoorlijk aangescherpt. Waar we huiverig voor zijn geworden zijn algemeenheden, zoals “wij zijn zo duurzaam mogelijk.”’

‘Met iedere uitgave maak je een keuze om de wereld beter of slechter te maken.’

Bewustwording creëren

Hoewel EerlijkWinkelen zich richt op de an sich niet zo duurzame activiteit ‘winkelen’, is het een mooie manier om mensen bewust te maken van de macht die je hebt als je je geld uitgeeft. ‘Met iedere uitgave maak je een keuze om de wereld beter of slechter te maken. Of zoals de campagne van de Triodos bank zo mooi heeft verwoord: Buy the change. Dat is precies waar EerlijkWinkelen voor staat’, aldus Karen. Het klinkt zo logisch: als je toch iets koopt, ga dan voor de duurzame keuze, maar dat is niet altijd even makkelijk vertelt Karen. ‘Als er een Primark opent staan mensen nog steeds in de rij. Onze ambitie is dan ook dat je helemaal niet perfect hoeft te zijn, dat houdt mensen alleen maar tegen. Vind je dat duurzame mode te weinig keuze biedt? Begin dan bijvoorbeeld met biologisch ondergoed bij de Hema of een duurzame spijkerbroek. Dan doe je al iets. Iedere duurzame aankoop is een mooie stap! Daarom benadrukken we zo het leuke van het EerlijkWinkelen, het ontdekken van de winkels en de mooie producten. Mensen willen graag iets positiefs doen. En dat doe je door ondernemers die het wel goed doen te ondersteunen.’

Alkmaar in de top 10!

Tot slot heeft Karen nog een mooie toekomstvisie: ‘Onze grootste wens is om de doorbraak naar de massa te maken, ervoor zorgen dat steeds meer mensen duurzaam gaan shoppen en dat er uiteindelijk alleen nog maar duurzame ondernemers en consumenten zijn! We zijn dan ook heel blij met steden zoals Alkmaar. Die doen het heel goed op het gebied van EerlijkWinkelen. Alkmaar staat dan ook met grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Den Haag in de top 10 van de meeste met de app bezochte steden!’

Wil je ook eerlijk winkelen?

Kijk op www.eerlijkwinkelen.nl of download de EerlijkWinkelen app voor duurzame ondernemers bij jou in de buurt! Meer lezen? Op deze pagina vertellen duurzame Alkmaarse ondernemers de komende weken hun verhaal.

tekst: Laura Bras

foto Karen: Niranyana

OVER EERLIJKWINKELEN

EerlijkWinkelen wijst de weg naar leuke en hippe winkels die aantoonbaar fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. Ruim 1700 winkels in meer dan 60 gemeenten zijn te vinden in de handzame EerlijkWinkelen app,en op deze website. Mis je je eigen stad en wil je daar een route opzetten? Mail ons!


Volg ons!

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van interessante duurzame ontwikkelingen, eventuele kortingsacties en ander nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief!