Wat houdt zo’n EerlijkWinkelen route in? (summary Draaiboek EerlijkWinkelen)

De EerlijkWinkelen route wijst op diverse manieren de weg naar leuke en hippe winkels die aantoonbaar fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen.

De EerlijkWinkelen app
EerlijkWinkelen heeft een fraaie handige app voor smartphones. Op basis van je GPS-positie heb je in een mum van tijd een overzicht van de winkels in de stad waar je je bevindt.
Het winkelaanbod is heel divers,van kleding tot speelgoed en van cosmetica tot meubels. Ook horecagelegenheden, zoals koffieshops en lunchrooms, zijn opgenomen in de app. De app heeft een filtermogelijkheid om bijvoorbeeld gericht naar winkels met kleding, cadeaus of eten & drinken te zoeken.

Via sociale media knoppen in de app kun je meteen aan je vrienden en volgers laten weten welke leuke winkel met eerlijke producten je ontdekt hebt.
Je kunt een EerlijkWinkelen route op de app beginnen, als je tenminste 12 geschikte ‘eerlijke’ winkels kunt selecteren.

De EerlijkWinkelen website
De winkels van een stad die in de app worden opgenomen, zie je ook op de stedenpagina van deze website. Zowel app als website maken gebruik van dezelfde database, zodat het actualiseren van gegevens een éénmalige handeling is.

De papieren EerlijkWinkelen route
Het is ook mogelijk om een papieren EerlijkWinkelen route uit te brengen. Op iedere gedrukte plattegrond/route is ruimte voor het uitlichten van 24 winkels. Dit betekent over het algemeen dat de papieren routes geen compleet overzicht geven van het aanbod van eerlijke winkels in een stad. Daarvoor zijn de app en de site.
Het kaartje is vrolijk, tastbaar en handzaam en maakt het bovendien gemakkelijker om publiciteit voor de route te krijgen.  
De papieren routes worden verspreid via deelnemende winkels, VVV's, bibliotheken, etc.

Het volledige Draaiboek EerlijkWinkelen is op verzoek beschikbaar. Stuur ons een mail met je ideeën of plannen! 
 

BLOG

EerlijkWinkelen in 2020

 

 

Het jaar loopt ten einde en als we terugkijken kunnen we wel stellen dat 2019 een jaar met vele kanten is (geweest). We kunnen tevreden terugkijken op enkele successen, mijlpalen en simpelweg ontwikkelingen waar we een blij gevoel van kregen. Maar gedurende het hele jaar was er ook een andere, zorgwekkende en verontrustende kant.

 

Rode draad in alle ontwikkelingen is de nog steeds doorzettende groei van EerlijkWinkelen. We merken dit natuurlijk in de eerste plaats aan de bezoekersaantallen van onze website en het groeiend aantal gebruikers van onze gratis app. Een teken dat steeds meer mensen duurzamer willen worden in hun koop- en shopgedrag. En dat geeft bestaansrecht aan EerlijkWinkelen.

Het afgelopen jaar zijn er ook een aantal nieuwe steden met een EerlijkWinkelen route bijgekomen, wat veelal een verdienste is van een aantal enthousiastelingen die onze missie in hun eigen gemeente willen uitdragen en daar vele onbetaalbare uren in hebben gestopt. Daar worden we dan heel blij van!

De groei van EerlijkWinkelen zorgde ook voor meer mails, vragen, tips voor nieuwe deelnemers…. meer werk. Het vroeg om steeds meer tijd van het landelijke team om alles op de rails te houden. Terwijl het team steeds kleiner is geworden en iedereen het werk voor EerlijkWinkelen naast haar of zijn ‘normale’ betaalde werkzaamheden doet. Een situatie die af en toe wringt en soms zelfs echt knelt… Een situatie die best verontrustend is: het gebrek aan tijd begon te knagen aan onze ambitie om door te gaan. En toch hebben we het vertrouwen dat ons team het komende jaar zal worden versterkt met enkele nieuwe enthousiastelingen met ambitie[i].

Want we hebben voor het jaar 2020 enkele zeer ambitieuze doelen gesteld. We willen met EerlijkWinkelen een sprong vooruit maken. Een sprong vooruit wat betreft bekendheid, aantal aangesloten Eerlijke zaken en gebruikers van de app. We willen onze missie nog sterker en nog zichtbaarder in de wereld zetten.
Zodat we over een jaar kunnen stellen dat we een factor van betekenis zijn. Voor winkeliers die zich graag bij ons willen aansluiten, en dus moeten voldoen aan onze criteria. Voor consumenten die graag en vaak gebruik maken van onze app en website om hun duurzame inkopen te sturen.

Dat gaat natuurlijk niet vanzelf.
Dat betekent werk verzetten en tijd investeren in onze missie. Dat betekent kritisch kijken naar onze criteria en deze waar nodig aanscherpen en waar mogelijk uitbreiden. Dat betekent ook zorgen voor meer zichtbaarheid van EerlijkWinkelen, zowel in de straten in de steden als in de (sociale) media. Het betekent ook de samenwerking zoeken met organisaties met een zelfde positieve missie als de onze. We willen meer nog dan nu het geval is zowel consumenten als (web)winkeliers het gevoel geven dat ze bij een groep horen met een positieve instelling, met de wil en de mogelijkheid iets wezenlijks te veranderen in de wereld.

Kortom, we hebben een hoop ambities voor 2020. Plannen die we willen verwezenlijken. En daarbij kunnen we natuurlijk altijd extra hulp gebruiken.

 

 


[i] Voel je vooral aangesproken en stuur ons een bericht ;-)

Voortaan heb je de plattegronden met leuke eerlijke winkels altijd bij de hand! In ruim 60 gemeenten met meer dan 1800 winkels

NIEUWSBRIEF

Met onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van interessante duurzame ontwikkelingen, kortingsacties en ander nieuws.