JE WINKELT BIJ: DE GROENE PANTER

De Groene Panter

Ameidestraat 1 | 5701NN | Helmond

0655547324 | info@degroenepanter.nl

www.instagram.com/degroenepanter

Pop-up shop De Groene Panter in Helmond heeft een groot assortiment aan vintage kleding en –meubels, snuisterijen, sieraden, schoenen, etc. 101 originele jurkjes uit de jaren 50 t/m 80, zeer betaalbaar. Ook voor een eerlijke kop koffie of thee met plantaardig gebak moet je in deze nostalgische koffiecorner zijn. Het is ook mogelijk om je eigen kavel of plank te huren waar je je eigen shop-in-shop kunt inrichten. De Groene Panter staat voor duurzaam, hergebruik, ecologisch, nostalgisch, persoonlijk en creatief. Je kunt ook komen handwerken in het atelier waar je gebruik kunt maken van een schildersezel of de naaimachines. Ook worden er regelmatig workshops gegeven.


Open van dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 en koopavond (vrijdag) van 17.00-21.00. Ook de laatste zondag van de maand geopend.

BLOG

Ook op vakantie kan jij eerlijk winkelen!

Je kent het vast wel. Je bent zo toe aan vakantie en dan is het eindelijk zover. Eindelijk chillen of juist de dingen doen die je al heel lang op je verlanglijstje hebt staan. Op reis met je gezin of met vrienden of juist alleen. Na de eerste stress van inpakken en reizen komt de ontspanning ‘het laat maar waaien gevoel’. Je wordt wat makkelijker, soms zelf een beetje euforisch en dat zie je dan ook terug in je aankopen.

Pas bij thuiskomst zie je dat de souvenirs die je kocht toch niet zo heel authentiek zijn of dat er zelfs met kleine lettertjes ‘made in China’ op staat…..Of dat je snoep kocht waarvan je kind flinke uitslag kreeg omdat ze in dat betreffende land weer hele andere regels hanteren wat betreft toegstane conserveringsmiddelen en kleurstoffen. En dat lekker ruikende huidolietje blijkt vermengd met troep waar je huid flink opreageert…

Voordat je het weet is dat vakantieland niet meer zo leuk en kom je thuis met een kater, maar is dat wel terecht? Waarom niet ook gewoon in je vakantieland eerlijk winklen? Je focust dan tenslotte op producten die gemaakt zijn met respect voor mens, dier en milieu. Wij hanteren daarvoor de categorieen, fair trade, biologisch en tweedehands. Het maakt het winkelen vele malen leuker en je gaat voor kwaliteit!

Maar hoe pak je dat dan aan: eerlijk winkelen in het buitenland? Eigenlijk is het heel simpel. Hieronder zetten we de belangrijkste keurmerken en tips wat betreft biologische en fair trade producten voor je op een rijtje. Ook nog een apart kopje wat betreft verzorging zodat jij geen troep op je lijf smeert.  Doe er je voordeel mee. Het zal je vakantie verrijken.

Waar op te letten als je biologische procuten wil kopen
Al enkele jaren is het 'groene blaadje' in zwang als Europese label voor biologische producten. Toch zul je het nog niet altijd vinden op verpakkingen.

Let daarom in verschillende landen op de volgende logo’s, die overwegend voor dezelfde hoge eisen staan: Agriculture Biologique en Ecocert (Frans), Biogarantie (Belgisch), Soil Association (Engels – vooral bij vis), Biosiegel (Duits), KRAV (Zweeds), Ø-mark (Deens), AIAB (Italië) en Consejo de Agricultura Ecologica (Spaans).

Fair trade
Het fair trade logo is al langer bekend in Europese landen. In Frankrijk kun je op biologische producten ook het label van Bio Equitable aantreffen. De eisen aan deelnemende bedrijven zijn gelijk aan die van andere fair trade organisaties en er is sprake van onafhankelijke toetsing.

Verzorging
Voor verzorgingsproducten zijn er ook diverse aparte logo’s en keurmerken geïntroduceerd. Ecolabel is het label van de Europese Unie, dat louter iets zegt over het milieu-voorwaarden. Zeep, shampoo en conditioner met dit label geven minder watervervuiling, onder meer doordat ze minder schadelijke ingrediënten bevatten, zoals zogeheten polycyclische muskverbindingen, EDTA en alkylphenolethoxylaten. In Nederland is Europees Ecolabel toegekend aan papier, schoonmaakmiddelen, kokospotgrond, kleding, klus- en bouwmaterialen en cosmetica.

Buiten Nederland kun je vertrouwen op Natrue. In Frankrijk zijn er bovendien verzorgingsproducten met het label van de certificeringsorganisatie Ecocert. Ook is het mogelijk dat je het Cosmebio Eco- en het Cosmebio Bio label aantreft. Bij het eerstgenoemde label moet 50 procent van de plantaardige ingrediënten biologisch zijn, bij het Bio label tenminste 95 procent. Het biologische deel wordt door het onafhankelijke Ecocert getoetst, de overige eisen voor de samenstelling van het product door Cosmebio zelf.

Fijne vakantie!

Voor dit artikel is onder meer gebruik gemaakt van de onvolprezen Keurmerkenwijzer van Milieucentraal. Wie nog dieper wil, kan ook de Ecolabelindex (465 labels in 199 landen) raadplegen.

OVER EERLIJKWINKELEN

EerlijkWinkelen wijst de weg naar leuke en hippe winkels die aantoonbaar fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. Ruim 1700 winkels in meer dan 60 gemeenten zijn te vinden in de handzame EerlijkWinkelen app,en op deze website. Mis je je eigen stad en wil je daar een route opzetten? Mail ons!


Volg ons!

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van interessante duurzame ontwikkelingen, eventuele kortingsacties en ander nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief!