JE WINKELT BIJ: LAVENDULA NATUURDROGIST

Lavendula natuurdrogist

Westerstraat 45 | 1015LV | Amsterdam

0204209140 | shop@lavendula.nl

www.lavendula.nl

Bij natuurdrogist Lavendula vindt u een ruim assortiment aan natuurcosmetica, zoals Dr. Hautschka, Weleda en Lavera. Tevens hebben zij een ruime selectie aan vitaminen, mineralen en kruiden. O.a. Solgar, Orthica en New Chapter.


BLOG

Het welkom straalt je tegemoet in Vanaut

Hans Beerends van Fairtrade Amsterdam verzorgt een serie interviews met Fairtrade ondernemers in Amsterdam die uiteraard ook te vinden zijn op de EerlijkWinkelen app en site!

Deel 2: coffee-art-design-giftshop Vanaut

Op de Postjesweg nummer 55 vind je een coffee-art-design-giftshop, één van de 106 eerlijke winkels in Amsterdam. Een winkel dus waar producten verkocht worden, gemaakt met respect voor mens, milieu en natuur. Reden voor mij om deze winkel met de geheimzinnige naam VANAUT te bezoeken en kennis te maken met de eigenaar Aziz Bokazini. Als ik de winkel annex koffie/thee/fris en eetcafé binnen kom straalt het welkom me van alle kanten tegemoet. Klanten hebben een schoolbord vol geschreven met zinnen als ‘ik wens jullie allemaal geluk‘, ‘ik gun jullie al het succes in je leven‘, ‘love to everyone‘ en ‘Amsterdam city of love‘. Voor en tussen al die aanmoedigende boodschappen ligt een keur van originele tasjes, kunstwerkjes, prenten, boekjes, textielwaren en verder te veel om op te noemen. Aan de bar geuren 16 soorten koffie en 7 soorten thee en op het achterterras aan het water schijnt de lentezon en groeien bijzondere kruiden. Hoe is deze zaak, die door buurtbewoners zo lees ik op internet, gezien wordt als een parel voor de wijk de Baarsjes, ontstaan en wat wil Aziz er mee?

Waarom Vanaut?

Aziz: Na afronding van mijn studie commerciële economie aan de HBO in 2010 werkte ik een paar jaar op een marketingbureau. Ik verloor mijn baan echter na een bezuiniging en begon in 2013 een eigen marketingbureau ‘ZOUTPEPER‘. Rare naam hé. Ja hetzelfde met de naam VANAUT. Als ik een nieuw idee krijg dan flitst er zo maar een woord in mijn hoofd en dat blijft daar hangen. Het woord Vanaut bijvoorbeeld bestaat niet eens. Zout en Peper bestaan dan wel maar als naam voor een zaak blijft het bijzonder. Maar goed, die zaak heb ik nog steeds – het loopt goed – vooral commerciële opdrachten maar ik wilde daarnaast ook wat anders. Wat ik wilde was eerst nog onduidelijk. Mijn vrouw Karima en ik bezochten vaak eettentjes, koffie en theehuizen en al brainstormend kwamen we op het idee om een soort ontmoetingsplaats, een centrum te stichten waar mensen zich thuis voelden, waar je wat kon drinken en eten, waar je zelfgemaakte spullen kon verkopen; kortom waar het gezellig was en waar wij ons ook thuis zouden voelen. In 2017 zijn we begonnen. Al ons spaargeld erin gestoken, geld geleend van familie en vrienden en met behulp van diezelfde familie en vrienden dit huurpand opgeknapt.

Zoveel mogelijk fair trade en duurzaam

Is alles wat we verkopen fairtrade en duurzaam? Zoveel mogelijk JA. Koffie betrek ik bij importeur SPOT ON een firma die ervoor zorgt dat arbeiders in de koffiebranche een eerlijk loon krijgen. Zelfde geldt voor thee die ik overigens zelf samenstel. Eten en drinken hier is voor het grootste deel biologische en ecologisch verantwoord. En dan alle handwerkproducten die je hier ziet. Het ziet er uitheems en exotisch uit maar veel wordt gemaakt door mensen uit de buurt. Dit bijvoorbeeld – mooie sieraden, gemaakt door een hier wonende alleenstaande vrouw uit Argentinië en hier, dat zijn hoezen voor een laptop gemaakt uit zwemvesten die vluchtelingen achter lieten op het eiland Lesbos. Vluchtelingenhelper Floris heeft een aantal vluchtelingen om zich heen verzameld en samen maken ze deze hoezen. Alles wat hier ligt is op kleinschalig niveau gefabriceerd – ik ken de makers bijna allemaal. Oh deze flesjes drinkwater worden geleverd door de organisatie EARTH WATER. Van de winst gaat 80 % naar een waterproject in Kameroen. Deze gouden schoentjes komen niet uit de buurt maar uit Marokko. Mijn vrouw kocht ze daar van een organisatie die opkomt voor meisjes die zich ontworstelen aan een opgelegd huwelijk. Daarnaast verkopen we ook kringloop en kijk daar zie je een paar upcycling stoelen en tafels. Upcycling wil zeggen dat het wel gebruikt materiaal is maar vervolgens opgeknapt. We zijn nu nog geen jaar open maar het loopt goed. Mijn vrouw en ik runnen de winkel. Het kantoor van ZOUTPEPER ligt hieronder maar meestal kan ik mijn klanten van hieruit telefonisch bereiken. Ik ben blij dat de stichting eerlijk winkelen onze zaak heeft aangeduid als ‘eerlijke winkel ‘en ik zou zeggen kom nog eens langs om lekker te eten of iets leuks te kopen.

Door: Hans Beerends, Fairtrade werkgroep Amsterdam

OVER EERLIJKWINKELEN

EerlijkWinkelen wijst de weg naar leuke en hippe winkels die aantoonbaar fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. Ruim 1700 winkels in meer dan 60 gemeenten zijn te vinden in de handzame EerlijkWinkelen app,en op deze website. Mis je je eigen stad en wil je daar een route opzetten? Mail ons!


Volg ons!

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van interessante duurzame ontwikkelingen, eventuele kortingsacties en ander nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief!